Gólové bomby v NHL, medzi hŕstkou 5-gólových hrdinov hneď dvaja Slováci

Len nedávno zažiaril útočník St. Louis Blues Zach Sanford famóznym výkonom. Konto Vegas Golden Knights zaťažil štyrmi gólmi. Ak by sa mu podarilo skórovať ešte raz, zaradil by sa medzi „nesmrteľné“ legendy. Päť gólov dokázalo streliť v posledných troch dekádach len 9 hokejistov. Hneď dvaja z nich sú Slováci. (Prehľad je od roku 1990)

Mats Sundin – 5. marec 1992

Švédska legenda hneď v úvode svojej kariéry potvrdila štatút veľkej hokejovej nádeje. Vo svojej druhej sezóne v drese Quebecu Nordiques zaznamenal v súboji proti Hartfordu Whalers 7 kanadských bodov. Strelil päť gólov, na ďalšie dva asistoval a výraznou mierou sa podpísal pod deklasovanie súpera v pomere 10:4. Jeho úžasných 1349 kanadských bodov v 1346 zápasoch hovorí jasnou rečou. Radí sa medzi najlepších Švédov histórie. V sezóne 2012/13 ho prijali do hokejovej Siene slávy.

Mario Lemieux – 9. apríl 1993

Jediným hráčom, ktorému sa v posledných tridsiatich rokoch podarilo hneď dvakrát streliť päť gólov je Mario Lemieux. Prvý zápis zaznamenal v závere základnej časti 1993. Ako hráč úradujúceho šampióna z Pittsburghu Penguins zostrelili piatimi presnými zásahmi New York Rangers. Pensylvánsky celok oslavoval vysokú výhru 10:4. Ročník 1992/93 patril medzi jeho najpamätnejšie. V sezóne síce nastúpil len do 60 súbojov. Ani to ho ale nezastavilo v ceste za Art Ross Trophy pre najproduktívnejšieho hráča ligy. Sezónu zakončil so ziskom 160 kanadských bodov.

Peter Bondra – 5. február 1994

Fantastickým výkonom v podobe piatich strelených gólov v jednom zápase sa zaskvel aj Peter Bondra. Na jeho „one man show“ proti Tampe Bay Lightning doposiaľ spomína nejeden fanúšik Washingtonu Capitals. Tím z metropoly USA zvíťazil 6:3. Bondra v tomto zápase naplno ukázal výnimočný čuch na góly. Ten ho napokon v ďalších rokoch kariéry doviedol k zisku dvoch trofejí pre najlepšieho strelca súťaže – Maurice Richard Trophy.

Mike Ricci – 17. február 1994

Kým zatiaľ spomíname hokejové svetové esá, Mike Ricci ani zďaleka nebol najväčšou hviezdou. V NHL patril medzi nebezpečných hráčov, no nikdy na seba nestrhával veľkú pozornosť. V žiare reflektorov sa ale ocitol 17. februára 1994. Vo farbách Quebecu Nordiques doviedol kanadský celok piatimi gólmi k víťazstvu 8:2. Zhodou okolností sa práve San Jose stalo neskôr jeho zamestnávateľom, kde strávil sedem rokov. Počas kariéry nastúpil do 1099 stretnutí. Pozbieral v nich 605 kanadských bodov.

Alexej Žamnov – 1. apríl 1995

Medzi rešpektovaných hráčov, ale s minimom mediálnej pozornosti, patril aj Alexej Žamnov. Ruský útočník prežil životný zápas 1. apríla 1995. Ako hráč Winnipegu Jets strelil do siete Los Angeles Kings päť gólov. Paradoxne, ani jeho úžasný výkon nestačil jeho tímu na víťazstvo. Duel sa skončil nerozhodne 7:7.

Mario Lemieux – 26. marec 1996

Ďalší famózny zápas v podaní „Super Maria“. 26. marca 1996 na genialitu kanadského hokejistu doplatil tím St. Louis Blues. Pittsburgh Penguins zvíťazil 8:4 a hviezdou večera sa stal Lemieux. K piatim presným zásahom pridal dve gólové prihrávky a ročník opäť zakončil ako držiteľ Art Ross Trophy. V 70 vystúpeniach sa do štatistík zapísal celkom 161-krát. So 69 gólmi sa taktiež tešil zo zisku Maurice Richard Trophy.

Sergej Fjodorov – 26. december 1996

Donedávna Sergejovi Fjodorovi patrila pozícia najproduktívnejšieho ruského hokejistu histórie NHL. Jeho 1179 kanadských bodov tromfol zatiaľ len Alex Ovečkin. Vo vianočnom období 1996, konkrétne 26. decembra, nadelil súperovi z Washingtonu Capitals rovných päť gólov a prakticky sám vyhral zápas. Detroit Red Wings oslavoval výhru 5:4. Ruský útočník po boku Steva Yzermana, Brendana Shanahana či vychádzajúcej hviezdy Nicklasa Lidströma na konci sezóny oslavoval zisk Stanley Cupu.

Marián Gáborík – 20. december 2007

Bez šiestich dní trvalo ďalších 11 rokov, kým niekto napodobnil výkon Fjodorova. A nebol to nik iný, ako slovenský hokejista s dynamitom v nohách – Marián Gáborík. Vtedajšia hviezda Minnesoty Wild ohúrila zámorskú profiligu piatimi gólmi proti New Yorku Rangers. K nim pridal aj jednu asistenciu a radoval sa z výhry 6:3. Rozhodne aj tento súboj primäl vedenie klubu z Manhattanu k tomu, aby do svojho tímu angažoval slovenského ostrostrelca. V sezóne 2009/10 už „Gabby“ brázdil ľady najlepšej hokejovej ligy sveta v drese Rangers.

Johan Franzen – 2. február 2011

Johan Franzen je jedným z troch hokejistov, ktorému sa podarilo streliť päť gólov v jednom stretnutí v 21. storočí. Švédsky útočník Detroitu Red Wings patril medzi najväčšie opory svojho tímu. Strelecký inštinkt potvrdil predovšetkým 2. februára proti Ottawe Senators. Piatimi gólmi zariadil výhru 7:5. Chatrné zdravie ale šikovnému hráčovi znemožnilo naplno pokračovať v kariére, čoho výsledkom sú len dva odohrané zápasy v jeho posledných piatich rokoch platného kontraktu.

Patrik Laine – 24. november 2018

Nie je to tak dávno, čo NHL piatimi gólmi ohúril fínsky kanonier Patrik Laine. Hovorilo sa o ňom ako o nástupcovi Ovečkina. V 21 rokoch nastrieľal už 136 gólov v NHL. V súčasnosti sa síce strelecky trápi, napriek tomu je tretím najlepším strelcom Winnipegu Jets. Na ľade St. Louis Blues si urobil z obrany súpera trhací kalendár. Strelil päť gólov a výraznou mierou sa podieľal na cennej výhre v pomere 8:4.

Mika Zibanejad – 6. marec 2020

Po vyše roku sa do histórie nezmazateľnou stopou zapísal aj útočník Mika Zibanejad. Hokejista New Yorku Rangers sa „vyšantil“ na obrane Washingtonu Capitals. „Jazdci“ na svojom ľade zdolali v gólovej prestrelke kvalitného súpera 6:5 po predĺžení. Švédsky útočník si na konto pripísal päť presných zásahov, vrátane toho víťazného v predĺžení. Vďaka úžasnému gólovému zápisu sa tak mohol pýšiť skvelou štatistikou, keď vo svojich posledných devätnástich vystúpeniach skóroval celkom dvadsaťkrát.

Najlepšie hokejové zájazdy na NHL, KHL alebo majstrovstvá sveta zažijete vďaka HokejTour.sk

Darujte exkluzívny hokejový zážitok a potešte svojich blízkych, priateľov či kolegov. Darčeková poukážka od CK HokejTour.sk na novú sezónu teraz so zľavou až 100 €.