Golonka: Sú to absolútni profesionáli so skvelým prístupom

5 minút čítania
Autor: Milan Valko

Slovenskí hokejisti dosiahli historický úspech pod piatimi olympijskými kruhmi v Pekingu. V boji o bronzové medaily predviedli výborný výkon a po víťazstve 4:0 nad Švédskom dali zabudnúť na smútok z Vancouveru z 2010, kde sme duel o 3. miesto nezvládli. V našej ankete sme po tomto skvelom úspechu oslovili tri osobnosti slovenského hokeja, ktorým sme položili tri otázky.

  1. Ruku na srdce, pomysleli ste si po dvoch prehrách Slovenska s Fínskom a so Švédskom, že to nakoniec dotiahne až na bronzový stupienok?
  1. Čo hovoríte na výkony tínedžera Juraj Slafkovského, ktorý sa stal najužitočnejším, najlepším strelcom a najproduktívnejším hráčom turnaja?
  1. Po tomto veľkom úspechu, čo by mohlo Slovensko dokázať na májových MS vo Fínsku?

Jozef Golonka, držiteľ strieborných medailí zo ZOH 1968 a z MS 1965, 1966 a 1968 a bronzových medailí zo ZOH 1964 a z MS 1959, 1964 a 1969. Bol trénerom slovenskej reprezentácie v ročníku 1996/1997, je členom Siene slávy IIHF (1999), Siene slávy slovenského hokeja (2002), Siene slávy nemeckého hokeja (2004) a Siene slávy českého hokeja (2010).

Zdroj: DennikN
  1. Pred otvorením ZOH sme sa stretli na SOŠV, kde prezident Anton Siekel urobil veľké posedenie s bývalými olympionikmi a medailistami. Pri tej príležitosti som povedal, že naši hokejisti majú tentoraz veľkú šancu získať historickú medailu. Išiel som tak ďaleko, že som rátal so striebornou, alebo zlatou medailou. Všetci prítomní sa usmievali pod fúzy a mysleli si, že čo to táram. V hokeji som však veľa prežil a väčšinou moje prognózy vychádzajú. Tréneri zložili totiž veľmi ambiciózne mužstvo so skúsenými a aj mladými hráčmi. Takisto si treba uvedomiť, že v Pekingu sa nezišiel výkvet svetového hokeja, bez hráčov NHL turnaj nemal skutočnú šťavu. Vstup do turnaja nám nevyšiel, ale postupne sme k dobrej hre pridali aj góly a v ďalších stretnutiach sme jednoznačne išli za víťazstvom. Dôležité tiež bolo, že z tretieho brankára Patrika Rybára sa stala skvelá jednotka. Až na nešťastný semifinálový zápas s Fínskom, v ktorom sme boli lepším tímom, sme vyraďovacie súboje zvládli. Keby sme boli narazili na Švédsko, alebo Rusko, tak som presvedčený, že by sme boli postúpili do finále.
  2. Juraj Slafkovský sa už od 14 rokoch hokejovo rozvíja vo Fínsku v klube TPS Turku. Za ten čas si zvykol na profesionálne myslenie a chovanie. Na striedačke a na ľade vidieť ako suverénne, ale chladno pristupuje k svojim povinnostiam, rovnako ako Fíni. Je už vychovaný v inej atmosfére profesionálneho hokeja. Pokiaľ zostane v tejto línii má pred sebou veľkú budúcnosť. Je to už prototyp hráča NHL a  ak zostane na zemi, môže mať takú úspešnú kariéru, ako dajme tomu Marián Hossa.
  3. Bronzová medaila zo ZOH je obrovský úspech, ale nesmieme zasa podľahnúť nejakej prehnanej eufórii. MS vo Fínsku budú iný turnaj, som však optimista, lebo sa u nás vytvára nová generácia hráčov s iným myslením. Sú to absolútni profesionáli so skvelým prístupom k hre, takže aj na svetovom šampionáte by sme nemali podliezť latku vysokej výkonnosti.

Marián Bezák, bývalý čs. reprezentant a majster ČSSR so Slovanom Bratislava v roku 1979.

Zdroj: Šport24
  1. Pravdu povediac, určite som nerátal, že skončíme na medailovom stupni. Prvé dva zápasy nám síce výsledkovo nevyšli, ale výkon bol celkom sympatický, mal hlavu i pätu. Pravda, už pred turnajom som vyhlásil, že tomuto mužstvu verím a takisto trénerovi Craigovi Ramseyovi, ktorý vdýchol tomuto tímu veľmi účinný systém. Na všetky naše zápasy sa dalo pozerať, mužstvo sa neskutočne zomklo, ukázalo vysokú bojovú morálku. Klobúk dole pred ním, táto bronzová medaila má pre nás cenu zlata. Sen sa stal skutočnosťou, za čo patrí obrovská vďaka hráčom a realizačnému tímu. Podľa mňa cesta progresu tejto reprezentácie začala na MS 2019 na Slovensku, kde sme smoliarsky prišli o účasť vo štvrťfinále. Už tam naša hra mala fazónu. Verím, že tento skvelý úspech pomôže celému nášmu hokejovému hnutiu a národný šport po Tatrami sa bude rozvíjať.
  2. Slafkovský hral na turnaji v obrovskej hernej pohode, hoci v jeho klube Turku nemal takmer žiadnu gólovú produktivitu. Chlapec to má dobre uložené v hlave, vie čo chce v hokeji dokázať, takže má pred sebou veľkú kariéru. Vyslal do sveta signál, že je strelec a teraz túto veľkú prednosť bude musieť potvrdzovať. Tlak na neho sa bude zvyšovať, ale som presvedčený, že pokiaľ bude tvrdo pracovať, tak všetky nástrahy zvládne. Tak isto ma veľmi teší, že mladá nastupujúca generácia Nemec, Kňažko, Slafkovský je svetlou budúcnosťou slovenského hokeja. A na zisku bronzových medailí má obrovskú zásluhu brankár Patrik Rybár. Potvrdil absolútnu svetovú úroveň, svojim pokojom a brankárskym umením privádzal súperov do zúfalstva. A zároveň našim hráčom dodal obrovské sebavedomie a pokoj na hokejkách.
  3. Samozrejme, očakávania na MS vo Fínsku budú veľké. Neobávam sa však o naše vystúpenia, lebo táto predvedená hra nie je žiadna jedna lastovička. Starý lišiak Ramsey určite zasa niečo účinné vymyslí a dá dokopy takú partiu hráčov, ktorá bude znova pre všetkých súperov konkurencie schopná a ťahať za jeden koniec povrazu. Tohto kanadského trénera nevyvedie z rovnováhy ani tento obrovský úspech.

Ľubomír Pokovič, bývalý dlhoročný hráč Slovana Bratislava, v rokoch 2003 a 2005 a 2008 a 2010 bol asistent trénera reprezentácie Slovenska, niekoľkokrát bol asistentom a trénerom Dinama Minsk.

Zdroj: Šport24
  1. Aj napriek prehrám v prvých dvoch zápasoch sme sa silným severským súperom vyrovnali herne a dokonca sme ich aj prestrieľali. Neboli sme horším tímom, takže som si už vtedy myslel, že naše mužstvo vyzerá celkom dobre a že by mohlo na turnaji aj príjemne prekvapiť. Po psychickej stránke nám veľmi pomohlo víťazstvo nad Lotyšskom. Roky som trénoval v KHL a mal som možnosť bližšie spoznať mentalitu lotyšských hokejistov, z ktorých väčšina hráva v Diname Riga. Zväčša ide o technické typy, ktoré dokážu individuálne i kolektívne veľa, ale majú obdobia, keď doplácajú na isté voľnomyšlienkárstvo v taktike, ktoré im často rozdrobí pôvodný zámer. Potom sme sa už naplno rozbehli, forma mužstva rástla, na našom štíte ostali Nemci, Američania a s Fínskom sme v boji o postup do finále neuspeli iba preto, že sme nedali gól. Všetko sme si vynahradili proti Švédsku, ktoré sme po impozantnom výkone zdolali 4:0. Výborne nám začal chytať brankár Patrik Rybár, čo bolo veľmi dôležité.
  2. Produktivita sedemnásťročného Juraja Slafkovského medzi viacerými skúsenými hráčmi si naozaj zaslúži uznanie až obdiv, ostáva len veriť, že najlepšie chvíle má ešte pred sebou. Jeho príbeh je dosť porovnateľný s Mirom Šatanom, ktorý na ZOH 1994 v Lillehammeri dal deväť gólov v ôsmich stretnutiach a tiež sa stal najlepším strelcom turnaja. Výkony v Lillehammeri Šatanovi otvorili aj cestu do zámoria, kde začínal v drese Edmonton Oilers a v jeho stopách by mohol ísť aj Slafkovský.
  3. Na MS vo Fínsku budeme mať všetky predpoklady, aby sme pokračovali v nastolenom trende. Možno niekto príde aj z NHL, súčasné mužstvo je však tak kvalitné, že by si malo znova vybojovať postup do štvrťfinále.

Prehľad umiestnení slovenskej hokejovej reprezentácie na ZOH v ére samostatnosti:

Lillehammer 1994 – 6. miesto (tréner Július Šupler)
Nagano 1998 – 10. miesto* (Ján Šterbák)
Salt Lake City 2002 – 13. miesto* (Ján Filc)
Turín 2006 – 5. miesto (František Hossa)
Vancouver 2010 – 4. miesto (Ján Filc)
Soči 2014 – 11. miesto (Vladimír Vůjtek)
Pjongčang 2018 – 11. miesto (Craig Ramsay)
Peking 2022 – 3. miesto (Craig Ramsay)

Ak chcete fandiť priamo na štadióne vo Fínsku a zakričať si „Góóóóóóóóĺ“, zakúpte si vstupenku priamo u nás.

V našej ponuke nájdete aj letecký zájazd fanúšikovským špeciálom na trojzápas: Slovensko vs Rusko, Slovensko vs Nemecko a Slovensko vs Kanada.