Fanúšik 30 rokov navštevuje zápasy Toronta, aby fandil súperom

4 minúty čítania
Autor: Dávid Lech

Erv Di Giusto je dlhoročným držiteľom permanentky Toronta Maple Leafs. Zápasy kanadského celku navštevuje už dlhé desiatky rokov. Na tom nie je nič zvláštne, skalných priaznivcov je po celom svete mnoho. Pán Di Giusto je však výnimočný – každoročne si zakúpi permanentku Toronta, aby na zápasoch mohol povzbudzovať hosťujúci celok.

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

Dalo by sa povedať, že ide o prvého skutočného a mimoriadne zanieteného „antifanúšika“. Povzbudzovať tím súpera chodí do Toronta už vyše 30 rokov. Doma má kompletnú kolekciu dresov všetkých tímov NHL. Samozrejme, až na dres úhlavného nepriateľa z Toronta.

Médiá si ho všimli po 30 rokoch

Hoci ho už 30 rokov fanúšikovia stretávajú na zápasoch Toronta v drese súpera, do povedomia širšej hokejovej verejnosti sa dostal až vďaka vyraďovacej časti NHL 2023.

Internetom začala kolovať fotografia z prvého kola play-off, kde vášnivo oslavuje gól Tampy Bay Lightning. Toronto vyradilo „blesky“ 4:2 na zápasy. O pár dní na to už v stoji skandoval Floride Panthers v 2. kole. Samozrejme, oblečený vo floridskom drese. Jeho zápasové fotografie v rôznych dresoch torontských súperov začali zaplavovať a baviť hokejový internet.

Anti-fanúšikovanie úspešne šíri ďalej

Ako správny otec-fanúšik nezaháľal a do svojho ‚antifanúšikovského‘ tímu pribral aj dcéru Dani. Pred niekoľkými rokmi ju postavil pred hotovú vec. „Povedal som jej: Sú tu celé generácie fanúšikov Leafs, ktoré nikdy nevideli zisk Stanley Cupu. Chceš sa k nim pridať alebo ideš do toho so mnou a budeme fandiť Montrealu?“ vysvetľoval dedenie tohto zvyku 56-ročný Ervil Di Giusto pre thestar.com, ktorý sa v mladosti zamiloval do hry legiend Montrealu Canadiens Jeana Beliveaua a Guya Lafleura.

„Spája nás to. Sme fanúšikmi Montrealu, no žijeme v Toronte a nie je možné, aby sme vždy cestovali na zápasy do Montrealu,“
vysvetľovala situáciu kanadskej stanici ESPN Dani Di Giusto.

Zároveň upozornila, že nejde len o slepé povzbudzovanie súpera. Všetky kluby NHL dôkladne mapujú a majú o nich prehľad. „Myslím, že aj pre samotné tímy je skvelé, keď merajú takú dlhú cestu a v aréne vidia ľudí, ktorí ich podporujú. Keď náš tím prehráva, povzbudzujeme ho, aby sme ich nakopli. Keď potom vidíme úsmev na ich tvárach, skutočne mi to spraví deň lepším.“

 V Toronte sú už „známa firma“

Toronto patrí medzi mestá, ktoré sú pobláznené hokejom. Fandiť zakaždým súperovi, zvlášť, keď domáci tím prehráva, môže byť mierne nebezpečné.

„Väčšina fanúšikov je skutočne fajn. Majú občas nejaké vtipné poznámky. Jediný prípad bol, keď po mne nejaký fanúšik hodil pivo. Na konci dňa, všetci chodíme na zápasy kvôli dobrému hokeju. Nezáleží na tom, aký dres pri tom máme oblečený. Do arény si ideme po pozitívny zážitok,“
nechala sa počuť bývalá mládežnícka hokejová brankárka, ktorej idolom bol Carey Price.

Zdroj: thestar.com

Voči Maple Leafs necítia nenávisť

Ako Di Giustovci poznamenali, na zápas nechodia priať organizácii Maple Leafs nič zlé. Želajú si, aby Toronto hralo dobre, no chodia povzbudzovať hosťujúci tím, aby hral o niečo lepšie. Čo by povedali na to, ak by sa Torontu podarilo získať Stanley Cup? „Vypadli by sme odtiaľto čo najrýchlejšie,“ zakončila so smiechom rozprávanie s televíznou stanicou ESPN Dani Di Giusto, ktorá je so svojím otcom zaiste priekopníčkou v nezvyčajnom (anti)fanúšikovaní.