Expresne rýchle konce trénerov v NHL: V Chicagu stačila jedna prehra

3 minúty čítania
Autor: Dávid Lech

V úvode sezóny českej extraligy sa trénerské duo Plzne Baďouček – Říha ml. porúčalo z klubu po dvoch zápasoch. Posvietili sme si preto na najrýchlejšie konce koučov v úvode základnej časti NHL.

Sledujte naše sociálne siete Facebook Instagram.

Paul Thompson: Koniec po jednom zápase

Chicago Blackhawks 1944/45 – 1 zápas

Tréner Chicaga Blackhawks Paul Thompson to mal v klube nahnuté po finálovej sérii 1944, v ktorej americký celok podľahol Montrealu Canadiens celkom jednoznačne 0:4 na zápasy. Do nového ročníka vstúpili hráči z veterného mesta vysokou prehrou 5:11 s Torontom a vedeniu klubu pretiekol pohár trpezlivosti s trénerom Thompsonom. Po jednom zápase novej sezóny bol s okamžitou platnosťou prepustený.

Bill Gadsby: Dvakrát vyhral, napriek tomu ho vyhodili

Detroit Red Wings 1969/70 – 2 zápasy

Bill Gadbsy s Detroitom Red Wings síce vyhral prvé dva zápasy sezóny 1969/70, no napriek tomu musel organizáciu opustiť. Podľa vtedajšieho majiteľa Bruce Norrisa nebol Gadsby dostatočne odborný pre funkciu hlavného trénera. Pravdou je, že klub v predošlej sezóne 1968/69 nedokázal doviezť do play-off.

👉 prečítajte si ako sa darilo slovenským mladíkom v nováčikovských kempoch (Sýkora, Kňažko, Chromiak

Michael Rodden: Hlavným trénerom len 2 zápasy

Toronto St. Patricks 1926/27 – 2 zápasy

Veľa detailov sa z kariéry Michaela Roddena nezachovalo. Okolnosti odchodu Roddena z pozície známe nie sú, no neskôr sa preslávil ako rešpektovaný rozhodca. V NHL odpískal 1187 zápasov.

Fred Glover: Vyhodili ho, no opäť sa vrátil

California Golden Seals 1971/72 – 3 zápasy

Po troch zápasoch sezóny 1971/72 sa vedenie klubu Californie Golden Seals po 1 prehre a 2 remízach rozhodlo odvolať rešpektovaného trénera Freda Glovera. Ten si krátko po prepustení našiel miesto u rivala z Los Angeles Kings.

S bývalým klubom sa ale zrejme nerozišiel v zlom, pretože po sezóne sa opäť vrátil na trénerskú lavičku Golden Seals, kde strávil ďalšie dva ročníky.

👉 Ako sa predviedli Slafkovský, Nemec, Mešár a ďalší v kempe nováčikov? (2. časť)

Peter Laviolette: Ako (ne)pripraviť hráčov na novú sezónu

Philadelphia Flyers 2013/14 – 3 zápasy

Vzhľadom k doterajším prepusteniam siahajúcim ďaleko do histórie sa môže zdať, že šlo o prežitok dávnej minulosti, no odchod Petra Lavioletta zo sezóny 2013/14 tak trochu vyvádza z omylu. Po nevydarenom skrátenom ročníku 2012/13 dostal kouč Laviolette v pensylvánskom klube „ešte jednu šancu.“ Po prvých troch zápasoch, v ktorých Flyers trikrát prehrali a strelili len tri góly, sa americký kouč musel porúčať z trénerskej lavičky.

Denis Savard: Jeho odchod viedol k Stanley Cupom

Chicago Blackhawks 2008/09 – 4 zápasy

V úvode sezóny 2008/09 sa Chicago Blackhawks po 4 zápasoch radovalo z výhry len raz. Talentovaní mladí hráči potrebovali skúseného trénera a tak sa vtedajší generálny manažér rozhodol odvolať Denisa Savarda a na jeho miesto dosadila Joela Quennevillea. Ako sa hovorí, zvyšok je už len história – nový tréner doviedol „jastrabov“ k trom Stanley Cupom.

Ivan Hlinka: Odpovedal na otázky, ktoré mu nikto nepoložil

Pittsburgh Penguins 2001/02 – 4 zápasy

Hlinka sa stal vôbec druhým európskym trénerom v histórii NHL. Časom sa však ukázalo, že nebol tým správnym trénerom pre hviezdami nabitý pensylvánsky celok. „Totálny chaos. Kým Hlinka niečo povedal, bolo neskoro. Bol čas povedať už niečo úplne iné,“ sťažoval sa anonymne zverenec českého trénera pre Pittsburgh Post-Gazette.

Narážal na jeho slabú znalosť angličtiny, čo potvrdil aj novinár Bob Smizik: „Pravidelne mal problém pochopiť aj tie najbežnejšie otázky. Médiám odpovedal na otázky, ktoré mu ani nikto nepoložil.

Po najhoršom štarte klubu do sezóny od roku 1983 v podobe 4 prehier v rade, bol Hlinka odvolaný.

Jacques Demers: Najhorší štart do sezóny za 57 rokov

Montreal Canadiens 1995/96 – 4 zápasy

Rovnakú bilanciu v podobe 4 prehier zo 4 zápasov si pripísal na konto Jacques Demers v sezóne 1995/96 ako lodivod Montrealu Canadiens. Zo strany Habs šlo o najhorší štart do sezóny za posledných 57 rokov. Vedenie klubu tak hneď v úvode sezóny odvolalo kouča Demersa.

Zájazdy na NHL organizujeme už niekoľko rokov. V tejto sezóne pre vás opäť pripravujeme nezabudnuteľné zážitky s najlepšou hokejovou ligou sveta:

Dvojzápas NHL v New Yorku (Devils – Capitals, Islanders – Rangers), 23.10.2022 – 28.10.2022
Connor McDavid v New Yorku (Devils – Oilers, Islanders – Oilers, Rangers – Oilers), 20.11.2022 – 27.11.2022
Dvojzápas NHL v Los Angeles (Ducks – Senators, Kings – Senators), 23.11.2022 – 30.11.2022