Exkluzívny rozhovor: Podľa Višňovského by bol postup medzi štyroch najlepších krásny úspech

5 minút čítania
Autor: Milan Valko

Ľubomír Višňovský, jeden z najkreatívnejších obrancov hrával za HC Slovan Bratislava, v NHL za Los Angeles Kings, Edmonton Oilers, Anaheim Ducks, New York Islanders a na záver kariéry v KHL znova za Slovan. V zámorskej NHL počas 15 sezón v základnej časti odohral 885 zápasov.

Dosiahol v nich 495 bodov (128 gólov a 367 asistencií). Okrem toho má na konte 28 stretnutí v play off, v ktorých prihral na 8 gólov. Slovensko reprezentoval na desiatich svetových šampionátoch a štyroch olympiádach. Získal tri medaily z MS – striebro v roku 2000, zlato v roku 2002 a bronz v roku 2003. Spolu odohral za reprezentáciu 141 stretnutí a dal v nich 18 gólov. Pred MS 2022 vo Fínsku sme sa s ním porozprávali o ambíciách Slovenska na tomto svetovom šampionáte.

Zlato z Göteborgu bol výnimočný moment

Zdroj: cas.sk

O niekoľko dní (11. mája) uplynie 20 rokov od zisku  göteborského zlata. Spomeniete si občas na tento najväčší úspech v histórii slovenského hokeja?

Majstrovstvá sveta si vždy rád pozriem, ale je pravda, že na tento veľký úspech slovenského hokeja začnem spomínať až keď sa prebojujeme do záverečnej fázy turnaja. Nedávno som bol s Richardom Lintnerom v  Göteborgu a tiež aj v Karlstade, natáčal tam dokument z príležitosti 20. výročia zisku titulu majstra sveta.  Takže sme si zaspomínali na tieto veľké časy, na rôzne príhody, bola to veľká sranda.

V príprave na MS Slovensko v šiestich zápasoch v riadnom hracom čase ani raz neprehralo. To by mohlo byť celkom dobré znamenie pred začiatkom šampionátu?

Prípravné zápasy sú jedna vec, ostré stretnutia na šampionáte druhá, pred MS tréneri veľa skúšajú, hľadajú optimálnu zostavu. Isteže, vždy je dobré keď sa vyhráva, kolektív má viac sebavedomia, viac si verí a vládne v ňom lepšia atmosféra. Pravda, skutočne silní súperi nás čakajú až na MS, tam sa ukáže naša pravá výkonnosť.

Kvalitu musia nahradiť iní, postup zo skupiny je povinnosťou

Na druhej strane neobávate sa, že nášmu mužstvu na ľade a v šatni budú chýbať skúsení lídri Konrád, Čajkovský, Hrívik, Cehlárik, Hudáček, Jurčo a Marinčin?

Z týchto absencií mám skutočne obavy, hlavne v dôležitých  momentoch zápasu, keď sa bude lámať chlieb, tak nám títo lídri budú zrejme chýbať. Ich kvalita a skúsenosti sa ťažko bude nahrádzať, nemáme toľko hráčov podobných kalibrov. Ďalší však môžu dobrými výkonmi dokázať oprávnenosť svojej nominácie, mne sa napríklad veľmi páči Liška s Lantošim.

Myslíte si, že Juraj Slafkovský svojim veľkým hokejovým umením ohúri  aj na týchto MS tak, ako tomu bolo na ZOH v Pekingu?

Má za sebou výbornú sezónu s množstvom zápasov na viacerých veľkých turnajoch. Hral s TPS Turku vo finále fínskej ligy a najmä olympiáda v Pekingu ho vystrelila do nebies, na ktorej sa stal najužitočnejším hráčom turnaja. Je to výborný hokejista s obrovským potenciálom do budúcnosti. Všetko má vo svojich rukách. Pravda, na MS to bude mať ťažšie ako na olympiáde, lebo súperi si na neho dajú väčší pozor. Uvidíme, ako sa so zvýšeným tlakom vysporiada, zrejme pocíti aj neúčasť Hrívika a Cehlárika, ktorí mu v Pekingu veľmi pomohli. Nalejme si čistého vína, médiá to podľa mňa troška s jeho pochvalou preháňajú, treba krotiť prehnaný optimizmus. Keď nedá sedem gólov ako na olympiáde, čo potom? V 18 rokoch a v takomto mladom veku má právo na výkyvy formy.

Zdroj: IIHF.com

👉 prečítajte si blog o posledných 10 víťazoch produktivity MS. V minulosti zažiaril aj samotný Višňovský

Slovensko vlani na MS v Lotyšsku prvý raz  od roku 2013 postúpilo do štvrťfinále a účasť medzi najlepšou osmičkou sa od neho čaká aj teraz, najmä keď z našej skupiny vypadli Rusi. Čo na to hovoríte?

Súhlasím, máme celkom dobrú skupinu, z  ktorej by sme mali postúpiť medzi najlepšiu osmičku. Treba hlavne vyhrať nad papierovo slabšími súpermi a so silnými s Kanadou a so Švajčiarskom si to tiež rozdať na úrovni. Vo štvrťfinále je to hop alebo trop, teda o jednom zápase, takže uvidíme, ako to napokon vypáli.

Tatar musí byť lídrom na ľade aj mimo neho

Vlani na MS Slovensko z NHL posilnil iba Marián Studenič a v súčasnosti to bude zatiaľ iba Tomáš Tatar. Nie je to málo?  Najmä keď naši súperi  sa môžu viac oprieť o hráčov z NHL, čím stúpne ich sila?

Isteže, je to málo, ale Slovensko už v ostatných rokoch má slabšie zastúpenie v najlepšej lige sveta. Zdenovi Chárovi sa vôbec nečudujem, že z osobných dôvodov už nejde na MS. Niektorí ešte hrajú play-off, ako Andrej Sekera, Marián Studenič (obaja sa vyjadrili, že reprezentáciu v prípade vypadnutia ich klubu z play-off neposilnia, pozn. redaktora), Martin Feherváry a Erik Černák. Takže je dobré aspoň to, že prišiel mužstvu pomôcť skúsený Tatar.

Slovensku sa v tomto storočí na MS vo Fínsku darí, v roku 2003 tu získalo bronz a v roku 2012 striebro.  Bolo by skvelé keby aj do tretice získalo nejaký cenný kov?

Podľa tejto stupnice by sme tentoraz mali siahať na zlatú medailu (smiech). Treba byť realista, pre Slovensko je každá medaila z vrcholného šampionátu ako zlatá. Osobne si myslím, že aj postup medzi štyroch najlepších by bol pre nás krásny úspech. Chýba nám kostra mužstva z olympiády, takže musíme vychádzať z našich možností.

Odporúčame:
NHL v Prahe: Nashville Predators – San Jose Sharks (piatok al. sobota)
Zájazdy do Kalifornie a Nevady
Darčeková poukážka – zájazd na Slovensko

Zájazdy do Miami
Zájazdy do New Yorku