Čo si v zámorí myslia experti o Slafkovskom a Nemcovi?

3 minúty čítania

Zozbierali sme pre vás najzaujímavejšie vyjadrenia zámorských expertov o Jurajovi Slafkovskom a Šimonovi Nemcovi, ktoré boli zverejnené v preddraftových hodnoteniach a debatách.

Sledujte naše sociálne siete, kde Vám prinášame hokejové zaujímavosti z pohľadu fanúšikov.
Facebook Instagram.

Juraj Slafkovský: Pri každom striedaní dokáže vytvoriť šancu z ničoho

Najväčším otáznikom pre expertov a skautov v zámorí je produktivita Juraja Slafkovského. V tíme TPS síce spočiatku nedostával dostatok priestoru, no napriek tomu vzbudzuje mierne obavy. Naopak, veľmi oceňované je jeho korčuľovanie, ktoré je vzhľadom k jeho fyzickým parametrom na veľmi vysokej úrovni.

Čoraz viac sa ozývajú hlasy, že v boji o jednotku draftu so Shaneom Wrightom má mierne navrch práve slovenský útočník, ktorého herne prirovnávajú k niekdajšej hviezde NHL, Rickovi Nashovi.

Slafkovský je jeden z najvzrušujúcejších prospektov draftu vďaka kombinácii veľkosti a zručnosti. Jeho 99 kilogramov z neho robí jedného z najťažších hráčov na drafte, no popri nich hrá s netypickou ľahkosťou a bleskovými rukami. Na puku je pôsobivo istý. Je reálna šanca, že sa stane jedným z dvoch alebo troch najlepších hráčov tohto draftu.“ (Scott Wheeler, The Athletic)

Zmes zručností Slafkovského je mimoriadne zaujímavá. Je málo vysokých hráčov ako on, ktorí dokážu takto narábať s pukom. Má schopnosti pri každom striedaní vytvoriť šancu z ničoho. Zdobí ho skvelé ovládanie puku, dokáže umne obísť obrancov vďaka práci s pukom, ale vie využiť aj svoju rýchlosť a silu. Má potenciál stať sa skutočnou hviezdou NHL.“ (Corey Pronman, The Athletic)

Skauti NHL: Predstavte si, že máte Slafkovského zastaviť v play-off NHL

Odpovede vybraných anonymných skautov a pracovníkov v manažmente NHL v ankete The Athletic, koho z dvojice Shane Wright – Juraj Slafkovský by uprednostnili na drafte:

Vybral by som si Slafkovského. Všeobecne chcem niekoho jedinečného. Pozrite sa na Olympiádu a MS v hokeji a predstavte si, že by ste tohto chlapíka mali zastaviť zápas čo zápas v sérii play-off NHL. Je ďaleko viac ako len strelec gólov – spôsob, akým ovláda puk a vidí hru je špeciálny.“ (anonymný skaut NHL)

Za mňa je to Slafkovský. Je skutočne jedinečným prospektom a stane sa kľúčovým hráčom v NHL.“ (anonymný skaut NHL)

Bol by to Slafkovský. Jeho hra má rastúci trend. Má toho veľa, čo môže ponúknuť. Myslím, že má oveľa viac atribútov pre hru v NHL ako Wright.“ (anonymný skaut NHL)

Vzal by som Slafkovského. Jeho aktuálna kariérna trajektória by bola pre mňa rozhodujúcim faktorom. Ako čas plynul a sledoval som ho, bol stále lepší a lepší.“ (anonymný skaut NHL)

(Pre úplnosť dodávame, že v ankete sa objavilo aj viacero hlasov skautov a pracovníkov manažmentu, ktorí by na drafte uprednostnili Shanea Wrighta.)

HOKEJ: Nemec obsadil v rebríčku skauta druhé miesto, Slafkovský bol piaty | SPORTNET

 

Šimon Nemec: Vie presne, čo má robiť

Jedného zo strojcov nitrianskeho strieborného úspechu zo sezóny 2021/22 prirovnávajú k zadákovi Floridy Panthers MacKenziemu Weegarovi. Hovorí sa o ňom ako o jasnej voľbe pre tímy, ktoré hľadajú budúcu hviezdu obrany.

Viacerí skauti a odborníci sa zhodli, že by bol skvelým základným stavebným kameňom defenzívy Seattle Kraken. Oceňujú jeho cit pre hru a súťaživosť.

Inteligentný obranca, ktorý efektívne pracuje s pukom a má solídnu obojsmernú hru. Nemá elitné alebo „wow faktor“ ofenzívne schopnosti a nie je ani fyzickým bekom, no jeho korčuľovanie a šikovnosť mu dodávajú predpoklady stať sa obrancom č. 2 alebo 3.“ (Bob McKenzie, TSN)

Hoci by som netvrdil, že je dynamickým, zápasy rozhodujúcim ofenzívnym typom hráča, vidím množstvo talentu. Vie presne, kedy je potrebné pritlačiť na súpera či naopak, kedy sa stiahnuť. Očakávam, že sa stane najlepším slovenským obrancom od čias Zdena Cháru a pravým obrancom č. 2 (a možno aj č. 1), ktorý hrá moderný hokej.“ (Scott Wheeler, The Athletic)

„Kedykoľvek hral proti rovesníkom, vyzeral o triedu lepší ako jeho rovesníci. Nemcova hra s pukom je skvelá. Má špičkový mozog na riešenie náročných situácií. Preukazuje aj individuálnu zručnosť, ktorú kombinuje s rýchlosťou, ktorá z neho robí nebezpečného hra na vovádzanie puku do útočnej tretiny. V defenzíve je solídny, vyzerá ako obranca do elitného obranného páru.“  (Corey Pronman, The Athletic)

ODPORÚČAME:

NHL v Prahe v piatok (7.10.2022 – 8.10.2022)

NHL v Prahe v sobotu (8.10.2022 – 9.10.2022)