Čaká náš hokej svetlá budúcnosť? Odpoveď majú v rukách mladé pušky

Píše Richard Hanzlík, z prvého neobjektívneho športového portálu TakUrcitee.sk

Keď Miro Šatan vyhlásil, že novým šéfom lavičky sa stane Craig Ramsay, Kamila Magálová ho chcela okamžite pozvať do svojej kulinárskej relácie, ako špeciálneho hosťa. Až v redakcii športu jej museli povedať, že tento Ramsay vie uvariť maximálne ofenzívny pressing a presilovkové krémeše.

Keď sme tu naposledy mali Kanaďana pri reprezentácií, nielenže vyzeral ako plyšová mrkva z IKEA, ale dokázal s tímom nabitým hviezdami pokaziť domáce majstrovstvá. Tie, kvôli ktorým sa konečne opravil podchod na Trnavskom mýte. Odvtedy sa podchod zase zničil, my sme si na svoje konto zapísali jedno zázračné striebro a v ďalších rokoch bolo úspechom udržanie sa v A skupine.

Premiéru mal Craig na Nemeckom pohári. Dal šancu čo najväčšiemu počtu nových hráčov a potešilo aj zloženie realizačného tímu. Šancu dostali legendy nášho hokeja. Handzuš, Országh a Lašák. A treba povedať, že aj keď triumf spred roka neobhájili, hanbu si neurobili. Po víťazstvách nad Nemeckom a USA prišla prehra s Béčkom Ruska znamenajúca celkové druhé miesto.

Čo však teší viac je fakt, že samotní hráči si nový systém pochvaľujú a radi reprezentujú. Craig so svojím tímom priniesol do reprezentácie procesy z NHL a svoje dlhoročné skúsenosti sa pokúsi uplatniť pre dobro nášho hokeja. Nekonečné videoanalýzy súperov a nácviky herných automatizmov by sa mali prejaviť už na najbližších Majstrovstvách sveta v Dánsku.

Čaká nás svetlá budúcnosť

Prešli sme si očistcom, aby sme konečne povstali z popoľa? Výkony našich mládežníckych reprezentácií tomu pomaly začínajú napovedať. Kto videl domáci juniorský šampionát, môže tieto slová iba potvrdiť. Do toho seniorského, ktorý nás čaká o rok a pol, máme čas zabudovať do mužstva ďalšie mladé talenty.

Adam Ružička

Ak nám niekde korčuľuje veľký talent, má na drese napísané Ružička. Adam sa hrdí titulom najvyššie draftovaný Slovák roku 2017. Calgary si ho zobralo ako druhého v poradí. Predchádzajúca sezóna v OHL v drese Sarnia Sting mu vyšla ak zoberieme do úvahy, že bola jeho premiérová za morom. Plamene si cenia jeho postavu, defenzívnu hru a vidia veľký potenciál v zlepšení ofenzívy. Fakt, že robil kapitána našich juniorských výberov je len čerešnička na torte. O tomto chlapcovi budeme ešte veľa počuť.

Martin Feherváry

Kapitánske Céčko reprezentácie do 18 rokov nosil naposledy Martin Feherváry. Naša najväčšia nádej do budúcoročného draftu NHL. Pre úspech robí všetko. Neodišiel do nižšej súťaže v zámorí, ale najvyššiu švédsku súťaž nahradil druhou ligou. Aby dostal ešte viac hracieho šancu a pripravil sa na mužský hokej oveľa lepšie, ako v juniorskej súťaži za morom. Najbližšieho bude mať šancu zahviezdiť na MS do 20 rokov v USA a potom je len na Craigovi, či mu dá šancu zažiariť aj v Dánsku. Držme mu palce, nový Víšna nám chýba.

Christián Jaroš

Jeden urastený obranca už v Ottawe hrával a dnes je kapitánom Bostonu Bruins. V jeho šľapajách by mohol kráčať aj Christián Jaroš. Nováčikovský kontrakt s Ottawou má vo vrecku a už si za ňu stihol užiť aj debut v najlepšej lige sveta. Hráč, ktorý sa do zámoria dostal tiež zo Švédska, momentálne pôsobí v AHL, v klube Belleville Senators.

Martin Réway (?)

Dlho sme naňho upínali všetky pohľady a to má stále iba 22 rokov. Génius, ktorý nám chýbal od čias Žiga Pálffyho, zlé dieťa slovenského hokeja a stále najväčšia nádej. Choroba jeho pokrok na chvíľu zastavila, po neúspechu v kempe Canadiens sa vrátil domov a momentálne je jedným z lákadiel hokejového Slovana. Ak sa pomaly vráti do fyzickej formy, nemal by v Dánsku chýbať ani on.

Budúcnosť môže byť svetlá

Nie sú to len títo štyria. Na svoju šancu vo veľkom hokeji čaká aj Erik Smolka. Aj o ňom sa hovorí ako o želiezku budúcoročného draftu NHL. Momentálne zarezáva vo výbere Orange HK 20. To taký Marek Hecl, Smolkov spoluhráč z Trenčína si už svoje schopnosti porovnáva aj z hokejistami z KHL. Synovec obrancu Rada Hecla nejde v jeho šľapajách, ale pôsobí na pravom krídle. Alex Tamási sa v uplynulej sezóne natrvalo zabýval v zostave HC Banská Bystrica a ak sa mu vydaria MS do 20 rokov medzi sviatkami, bude mať Ramsay o čom rozmýšľať. Pozícia centra je v našom hokeji už dlho problémovým postom.

Nič nie je také zlé, ako sa na prvý pohľad zdá. Po zlatej generácií chvíľku trvalo, kým sa nám na štadiónoch začali preháňať zaujímavé talenty a už najblizšie MS do 20 rokov v USA ukážu, ako veľmi sa na mladú krv môžme spoliehať aj na Áčkových majstrovstvách v Dánsku.

Ponuku zájazdov na MS v hokeji 2018 v Dánsku nájdete TU.