Ako sa darilo Slovákom v nováčikovských kempoch? (1. časť)

3 minúty čítania
Autor: Dávid Lech

12 slovenských hokejistov sa zúčastnilo nováčikovských turnajov tímov NHL, kde bojovali o šancu v hlavnom kempe pred sezónou 2022/23. Ako sa im darilo? V prvej časti si posvietime na výkony Maxima Čajkoviča, Samuela Kňažka, Adama Sýkoru, Dávida Hrenáka, Martina Chromiaka a Jakuba Demeka.

Sledujte naše sociálne siete Facebook Instagram.

Maxim Čajkovič: Cesta do NHL sa zdá ešte dlhá

Draftový výber Tampy Bay Lightning z roku 2019 (3. kolo, 89. miesto), Maxim Čajkovič, sa prepracoval do hlavného prípravného kempu Bolts. Tampa Bay na nováčikovskom turnaji v konkurencii Nashvillu, Floridy a Carolina nezvíťazila ani raz. Mladí hráči floridského tímu boli podrobení kritike trénera Benoita Groulxa: Nemyslím si, že to bolo dostatočne dobré. Neboli ani blízko toho, kde by sa už mali (výkonnostne) nachádzať, nešetril kritikou pre oficiálny web NHL.

Jedným z mála svetlých momentov bol práve pekný gól slovenského útočníka, ktorý pri prehre s Carolinou 1:4 zaznamenal vydarenou strelou do šibenice brány čestný úspech Tampy.

Samuel Kňažko: Tuhý boj o miesto medzi mužmi

Obranca Columbusu Blue Jackets, Samuel Kňažko, odohral v rámci nováčikovského turnaja tri stretnutia. V súbojoch proti St. Louis Blues, Detroitu Red Wings a Torontu Maple Leafs zaznamenal jeden gól. Viac ako jeho presný zásah ale zaujala vyspelá hra mladého beka. Zlepšil korčuľovanie, na ľade takmer dominoval pri hre s pukom. Bol dynamický, pre The Athletic chválil hru Slováka generálny manažér tímu, Jarmo Kekäläinen.

Zámorský portál informuje, že v budúcej sezóny by mal Kňažko opäť pôsobiť v juniorskej WHL. Zvrátiť svoj osud bude môcť Kňažko v hlavnom kempe, kde bude bojovať o šancu zahrať si medzi mužmi.

Adam Sýkora: Energická hra prináša svoje ovocie  

Prakticky od príchodu do organizácie New Yorku Rangers si Adam Sýkora začal budovať renomé vždy dobre naladeného, tvrdo pracujúceho hokejistu. Na ľade potvrdil povesť neúnavného korčuliara so šikovnými rukami. Predviedol sa v dvojzápase proti Philadelphii Flyers a vedenie klubu s ním ráta aj v hlavnom kempe, kde bude trénovať po boku najväčších hviezd „jazdcov“.

Dávid Hrenák: Čaká ho náročná výzva

Dávid Hrenák spoločne s kolegom Jacobom Inghamom urobili na nováčikovskom turnaji trénerovi Los Angeles Kings Marcovi Sturmovi veľkú radosť: Brankári nám každý deň dodali šancu zvíťaziť. V pondelok boli skutočne solídni. Naši brankári boli tento víkend skvelí. Zaslúžia si všetok kredit, povedal pre The Athletic.

Pochvala od trénera môže byť pre Hrenáka vzpruhou do ďalšej práce. O šancu v AHL bude bojovať okrem Inghama s dvomi brankárkmi – Mattom Villaltom a skúseným Pheonixom Copleym. S veľkou pravdepodobnosťou tak strávi sezónu v ECHL v tíme Greenville Swamp Rabbits.

Martin Chromiak: Pripravený urobiť krok vpred

Spoločne s Dávidom Hrenákom hájil farby Los Angeles Kings aj Martin Chromiak. V zápase proti Vegas Golden Knights dal vyniknúť svojej najväčšej zbrani – strele. Na konto si pripísal dva góly a dal jasne najavo, že je pripravený urobiť krok vpred v podobe pôsobenia v AHL. Z jeho prechodu z OHL sa teší aj samotný tréner Marco Sturm: Bude to pre neho dobré. Aj pre nás bude dobré, mať ho na očiach. Už viac nie je juniorom. Musí to pochopiť a naučiť sa to. Ešte to potrvá nejaký čas, no už to môžete povedať. Myslím si, že je to kanonier, pochválil Slováka bývalý nemecký reprezentant pre The Athletic.

Jakub Demek: Šancu predviesť sa nedostal

Vegas Golden Knights odohral na nováčikovskom turnaji v San Jose tri zápasy, no ani v jednom sa neobjavil slovenský útočník Jakub Demek. V novej sezóne bude opäť pôsobiť vo farbách Edmontonu Oil Kings vo WHL.

👉 Zdeno Chára ukončil kariéru – prečítajte si príbeh legendy NHL!