Aké sú očakávania pred MS v hokeji 2023? + PROGRAM Slovenska

5 minút čítania
Autor: Dávid Lech

12. mája 2023 odštartujú vo Fínsku a Lotyšsku MS v hokeji 2023. Slovenská hokejová reprezentácia sa bude snažiť potvrdiť napredovanie tunajšieho hokeja a zároveň napodobniť roky 2005-2007.

Sledujte naše sociálne siete Facebook Instagram.

Svetový hokejový šampionát je pre mnohých priaznivcov akousi čerešničkou na torte za sezónou, ktorá pravidelne vrcholí následným finále Stanley Cupu v NHL.

Arény MS 2023

Elitné hokejové reprezentácie sa budú po roku opäť sústrediť vo fínskom Tampere, ku ktorému pribudla lotyšská Riga. Dve základné skupiny tak budú rozdelené nielen samotnými dejiskami, ale aj národnými hranicami.

Skupina A (Nokia Arena, Tampere): Fínsko, USA, Švédsko, Nemecko, Dánsko, Francúzsko, Rakúsko a Maďarsko

Okrem vlaňajších MS v hokeji, Nokia Arena hostila 4. a 5. novembra aj zápasy NHL medzi Columbusom Blue Jackets a Coloradom Avalanche. Štadión je taktiež domovským stánkom dvoch klubov najvyššej fínskej hokejovej súťaže Ilves a Tappara. Jeho kapacita činí 13 455 divákov a bude dejiskom vyvrcholenia svetového šampionátu v podobe semifinálových stretnutí a taktiež súboja o bronz a finále, ktoré je na programe 28. mája.

Skupina B (Arena Riga, Riga): Kanada, Česko, Švajčiarsko, Slovensko, Lotyšsko, Nórsko, Kazachstan a Slovinsko.

Zdroj: Twitter/championshockey – Nokia Arena, Tampere

V multifunkčnej hale Arena Riga s kapacitou 10 300 divákov, sa odohrajú zápasy skupiny B. Okrem hokeja sa v nej často uskutočňujú aj basketbalové zápasy, no máj bude v Lotyšsku naplno patriť hokeju.

👉🏼 prečítajte si: Riga – Paríž pobaltia, láka nie len hokejom

Formát MS v hokeji 2023

V rámci formátu Majstrovstiev sveta v hokeji 2023 sa nič podstatné nemení. V dvoch základných skupinách proti sebe nastúpi 8 tímov. Po 7 stretnutiach postupujú do vyraďovacej časti 4 najlepšie celky. Štvrťfinále sa uskutoční ‚medziskupinovo‘ 1A-4A, 1B-4B, 2A-3A, 2B-3B, t. z. známym formátom víťaz skupiny A proti 4. celku skupiny B atď.

Zmena môže nastať len v prípade, že by proti sebe v štvrťfinále mali naraziť usporiadateľské tímy Fínsko a Lotyšsko. Ak dôjde k takejto situácii, štvrťfinále sa neodohrá krížovým spôsobom, ale v rámci skupín, teda 1A-4A, 2A-3A, 1B-4B, 2B-3B. Elitnú kategóriu MS v hokeji opustia dva celky, ktoré v základných skupinách získajú najmenej bodov.

Zdroj: iihf.passportix.eu

Káder Slovenska

Zverejňovať súpisku Slovenska na MS v hokeji 2023 by bolo fabuláciou. Šancu na oblečenie najcennejšieho dresu majú desiatky hokejistov. Mnoho bude závisieť od ich zdravia, výkonnosti, úspechu ich tímov v play-off a v neposlednom rade aj od ochoty pricestovať.

Ako to už býva v uplynulých rokoch zvykom, meno na drese nehrá pri nominácii prakticky žiadnu rolu a na finálnej súpiske sa tak môžu pokojne objaviť aj hokejisti z domácej extraligy. Vydarenú sezónu, vrátane sympatických výkonov v medzinárodnom meraní síl, majú Alex Tamáši, Viliam Čacho, Maroš Jedlička či obranca so zámorskými skúsenosťami, Dávid Mudrák.

Trénerom pri tvorbe zostavy zamotajú hlavu aj mladíci zo zámoria Šimon Latkóczy, Filip Mešár, Martin Chromiak či Šimon Nemec, ktorý sa netají ochotou pricestovať do Rigy, ak mu to klubové povinnosti dovolia.

👉🏼 prečítajte si: Ako sa darí mladým slovenským hokejistom

Prípravné zápasy + PROGRAM MS 2023

Pred samotným svetovým šampionátom na slovenskú hokejovú reprezentáciu čaká príprava, kde budú hráči bojovať o miesto v záverečnej nominácii.

  • 14. a 15. apríl: Vo Švajčiarsku odohráme dvojzápas proti domácej reprezentácii
  • 20. a 21. apríl: Čaká nás dvojzápas u našich západných susedov proti Česku
  • 28. a 29. apríl: Koniec apríla bude patriť dvom meraniam síl proti Nemecku
  • 4. a 6. máj: Posledné dva prípravné duely odohráme proti Rakúsku. Jedno stretnutie doma, jedno u nášho súpera

Na Slovákov v základnej skupine B čakajú náročné výzvy. Hneď v prvom vystúpení na nás čaká odveký rival z Česka. Čeliť budeme aj favorizovaným Kanaďanom, no v skupine v konkurencii ďalších celkov z Lotyšska, Švajčiarska, Kazachstanu, Slovinska a Nórska budeme patriť medzi favoritov na postup do najlepšej osmičky turnaja.

12. máj o 15.20 hod.: Slovensko – Česko
13. máj o 19.20 hod.: Slovensko – Lotyšsko
15. máj o 15.20 hod.: Slovensko – Kanada
18. máj o 19.20 hod.: Švajčiarsko – Slovensko
19. máj o 19.20 hod.: Kazachstan – Slovensko
21. máj o 15.20 hod.: Slovinsko – Slovensko
23. máj o 11.20 hod.: Slovensko – Nórsko

AUTOBUSOVÉ ZÁJAZDY
11. – 13. máj: Slovensko – Česko od 190 €
17. – 20. máj: Slovensko – Švajčiarsko, Slovensko – Kazachstan od 290 €

  • nástupné miesta: Bratislava, Trnava, Trenčín, Žilina alebo Košice, Prešov

LETECKÉ ZÁJAZDY
12. – 13. máj: Slovensko – Česko, Slovensko – Lotyšsko od 850 € (CHARTER)
18. – 22. máj: Slovensko – Švajčiarsko, Slovensko – Kazachstan, Slovensko – Slovinsko od 950 €

  • letecký charter: Bratislava – Riga a späť, trojzápas: Viedeň – Riga a späť