11 najväčších talentov, ktoré sa oplatí sledovať na juniorských MS 2020

Juniorské majstrovstvá sveta v hokeji alebo ak chcete MS do 20 rokov, patria medzi najsledovanejšie medzinárodné turnaje. Dôvod je prostý – hrajú na nich budúce hviezdy svetového hokeja. My sme si posvietili na jedenástku najlepších, ktorých sa na ľade rozhodne oplatí sledovať. Top hviezdy môžete vidieť aj na vlastné oči!

11. Anttoni Honka (Fínsko, obranca)

MS v hokeji do 20 rokov patria každoročne medzi najsledovanejšie turnaje. Pravidelne na nich hrávajú výnimočné hokejové talenty, ktoré sa neskôr stávajú hviezdami svetového formátu či členmi hokejovej Siene slávy. Vybrať len jedenástich hokejistov bolo veľmi náročné. Do nášho výberu sa napokon vtesnal fínsky obranca Anttoni Honka.

Stále len 19-ročný obranca patrí organizácii Caroliny Hurricanes. Potrebné skúsenosti zbiera v domácej Liige, kde v drese JYP Juväskylä podáva vzhľadom k svojmu veku nadpriemerné výkony. V 31 stretnutiach pozbieral z pozície obrancu 14 kanadských bodov a v štatistikách rozhodne zaujme aj jeho 11 plusových bodov. So svojimi 179 centimetrami síce nepatrí medzi hráčov, ktorí by súperovi naháňali strach, ale jeho prednosťou je predovšetkým práca s pukom, rozohrávka a veľmi dobré korčuľovanie.

10. Lukáš Dostál (Česko, brankár)

19-ročný brankár sa môže aj napriek mladému veku pýšiť početnými skúsenosťami. Odchovanec Komety Brno si niečo málo zachytal aj v najvyššej českej súťaži. Pravidelne nastupoval v českej druhej najvyššej lige a vlani sa počas ročníka sťahoval do Fínska.

V Liige sa upísal tímu Ilves Tampere, kde tento ročník odchytal 23 stretnutí, priemerne inkasuje len 1,92 gólu na zápas a s 92,3% úspešnosťou zákrokov patrí medzi brankársku špičku jednej z najlepších európskych hokejových súťaží sveta. Kvalitnými výkonmi dokazuje, že Anaheimu Ducks rastie výnimočný brankár. Kalifornský celok ho draftoval v roku 2018 v treťom kole z 85. miesta.

9. Alexander Holtz (Švédsko, útočník)

Brankári, traste sa. Švédsky 17-ročný krídelník Alex Holtz patrí medzi desiatku najlepšie hodnotených mladíkov pre draft 2020. Pravidelne nastupuje v tíme SHL z Djurgardens IF, v 21 súbojoch si zatiaľ na konto pripísal osem kanadských bodov za bilanciu 5+3.

Holtza zdobia bleskurýchle ruky, precízna práca s pukom, vynikajúci prehľad a taktiež je veľmi silný v súbojoch jedna na jedna. Medzi jeho najväčšie slabiny podľa hodnotení expertov patrí korčuľovanie. Nik nepochybuje o tom, že Švédsku rastie ďalšia výnimočná superhviezda, čo by mal potvrdiť aj na tohtoročnom juniorskom šampionáte.

8. Ville Heinola (Fínsko, obranca)

Fínsko každoročne produkuje pre svetový hokej jeden výnimočný talent za druhým. Jednou z „vlajkových lodí“ mládežníckeho systému Suomi je Ville Heinola. Celková dvadsiatka draftu 2018 a hráč Winnipegu Jets odštartoval sezónu v kanadskom tíme vo veľkom štýle. V ôsmich dueloch si na konto pripísal päť kanadských bodov vrátane premiérového gólu v zámorskej profilige.

Následne sa cez farmu v AHL Manitobu Moose presťahoval späť do rodnej krajiny. V drese Lukko Räuma zatiaľ nastúpil do 11 stretnutí, na konto si pripísal bod za asistenciu a hoci jeho štatistiky mierne upadli, treba pripomenúť, že v osemnástich rokoch hráva jednu z najnáročnejších súťaži sveta. Medzi svojimi rovesníkmi by mal naplno ukázať svoj talent a výnimočné hokejové IQ.

7. Alex Turcotte (USA, center)

Alex Turcotte bol tento rok favorizovaný na draft v prvej trojke. Napokon si ho z piatej priečky vybral tím Colorada Avalanche. Turcotte si popri vysokej ofenzívnej konkurencii v Denveri síce nevybojoval miesto v prvom tíme, no v drese University of Wisconsin v NCAA potvrdzuje prvotriednu kvalitu.

V doterajších 16 vystúpeniach si na konto pripísal 15 kanadských bodov a rastie z neho veľmi kvalitný obojsmerný center, ktorý okrem ofenzívneho prínosu môže raz patriť medzi držiteľov Selke Trophy pre najlepšieho brániaceho hráča. Ak sa jeho hokejový rast nepribrzdí, Coloradu by mohol vyrásť nový Joe Sakic.

6. Tim Stützle (Nemecko, útočník)

17-ročný Nemec je jedným z najtalentovanejších hokejistov svojej krajiny. Napriek tomu, že ešte stále nedovŕšil ani vek dospelosti, v DEL v 25 súbojoch pozbieral 23 kanadských bodov za bilanciu 5+18. Mnohí o ňom hovoria ako o „novom Draisaitlovi“, ktorý v súčasnosti patrí medzi najväčšie hokejové hviezdy.

Jeho ťah na bránu a schopnosti tvorcu hry z neho robí horúce želiezko v draftovom ohni. Hovorí sa o ňom ako o jednom z piatich najlepších dostupných hráčov na výbere nováčikov v roku 2020. Potvrdiť by to mal už teraz v juniorskom výbere Nemecka na MS do 20 rokov. Napriek mladému veku sa od neho očakáva, že bude patriť medzi ťahúňov svojho tímu.

5. Spencer Knight (USA, brankár)

V súčasnom brankárskom remesle je trendom mať čo najvyššieho brankára. So svojimi 191 centimetrami je americký gólman Spencer Knight považovaný za veľký talent. Svedčí o tom aj výber Floridy Panthers na tohtoročnom drafte, keď si ho zvolila z celkového trinásteho miesta.

Knight pôsobí v bránkovisku mimoriadne pokojne, výborne pracuje s nohami, bleskovo sa presúva od tyčky k tyčke a je mu predpovedaná svetlá budúcnosť. V americkom tíme by mu mal patriť post tímovej jednotky. Na ľade bude chcieť potvrdiť fantastickú formu z NCAA. Ako hráč Bostonu College odchytal 15 súbojov, priemerne inkasuje len 1,73 gólu na zápas a drží si famóznu 94% úspešnosť zásahov.

4. Dylan Cozens (Kanada, center/útočník)

Vlani patril medzi ťahúňov kanadskej reprezentácie do 18 rokov. Tento rok by si mal vyslúžiť miesto v juniorskom národnom tíme. Tentoraz už ako hráč patriaci Buffalu Sabres, ktorý si ho vybral na tohtoročnom drafte v prvom kole zo siedmeho miesta.

Cozens je so svojimi 191 centimetrami obávaným súperom pri mantineli a pred bránkoviskom. Okrem silovej hry ho zdobí vysoká stabilita na korčuliach, veľmi kvalitná strela a dobrá pozičná hra. Medzi jeho prednosti patrí aj samotné korčuľovanie, vďaka čomu americkej organizácii v jeho osobe rastie prvotriedny produktívny silový útočník. V 30 súbojoch WHL v tejto sezóne pozbieral 46 kanadských bodov, čo z neho robí štvrtého najproduktívnejšieho hráča ligy.

3. Philip Broberg (Švédsko, obranca)

Osmička draftu 2019 je jednou z najväčších budúcich hviezd Edmontonu Oilers. Kanadskej organizácii chýba ofenzívny bek, ktorý by dokázal dostať s ľahkosťou puk do útočného pásma. A práve takýmto typom hráča je švédsky zadák aktuálne hrajúci za Skellefteu AIK.

V 24 súbojoch si síce na konto pripísal len 4 body za asistencie, ale už neraz aj v domácej súťaži potvrdil excelentný prehľad v hre, ktorý podporuje prakticky bezchybným korčuľovaním. S pukom dokáže pracovať v najvyššej rýchlosti s veľkou presnosťou. Jeho akcie od brány ku bráne sú na internete veľkým hitom a svoj talent by mal naplno preukázať na tohtoročných juniorských MS, kde bude patriť medzi najdôležitejších hráčov jedného z favoritov šampionátu.

2. Lucas Raymond (Švédsko, útočník)

Odchovanec švédskej hokejovej „bašty“ z Frölundy HC háji farby rodného celku, kde v 16 stretnutiach pozbieral päť kanadských bodov za tri góly a dve asistencie. Stále má pritom len sedemnásť rokov a hokejoví experti ho radia medzi horúcich kandidátov na draft na prvých troch priečkach.

Raymond je pomerne útly krídelník, ktorého najväčšou prednosťou je vysoké hokejové IQ, fantastické ruky, ktoré mu umožňujú v najvyššej rýchlosti motať hlavu súperových protihráčom. Okrem týchto predností sa môže pýšiť výborným prehľadom v hre a tiež skvelou strelou zápästím. Už teraz je z neho prakticky hotový hráč, ktorý sa po nabratí potrebnej svalovej hmoty určite zaradí medzi vychádzajúce hviezdy svetového hokeja.

1. Alexis Lafreniere (Kanada, útočník)

Najlepšia draftová jednotka od roku 2015, kedy bol draftovaný Connor McDavid. Aspoň to tvrdia viacerí hokejoví skauti. Kanadský krídelník vlaňajší ročník v QMJHL pozbieral 105 kanadských bodov v 61 stretnutiach a tento rok má po 32 dueloch v drese Rimouski Océanic 70 bodov. Už vlani zbieral cenné skúsenosti na juniorských MS, kde si v piatich súbojoch na konto pripísal jeden gól.

Tento ročník by mal byť ostrieľanejší a skúsenejší. Jeho úlohou bude potvrdiť predpoklady skautov a upevniť si pozíciu draftovej jednotky. Ide o hráča, okolo ktorého je možné vytvoriť víťazný tím a ktorý má dominantný vplyv na hru. Vďaka výborným parametrom (186 centimetrov a 87 kilogramov) sa nebojí ísť tvrdo do brány, výborne pracuje s pukom a pod tlakom dokáže zo seba vydať úplné maximum. Malo by ísť o rodiacu sa hokejovú legendu, ktorú by fanúšikovia juniorských MS mali osobitne sledovať.

Ak chcete vidieť MS juniorov na vlastné oči, rýchlo kupujte lístky: http://bit.ly/MS_U20_listky