10 posledných víťazov produktivity MS. V minulosti žiarili aj Slováci

4 minúty čítania
Autor: Dávid Lech

Ktorí hráči ovládli produktivitu na MS v hokeji na posledných desiatich šampionátoch? Slovenským hráčom sa v uplynulých rokoch príliš nedarilo a tak sme si zaspomínali na ich najvydarenejšie šampionáty. Naši hráči dokonca trikrát opanovali produktivitu Majstrovstiev sveta v hokeji. 

Fínsko-ruská dominancia

MS 2011: Jarkko Immonen (🇫🇮): 9 zápasov, 9 gólov, 3 asistencie, 12 bodov
Na MS v hokeji 2011 na Slovensku najviac žiaril fínsky útočník Jarkko Immonen. Dovedna pozbieral 12 kanadských bodov a s priemerom gólu na zápas doviedol Fínov k titulu majstrov sveta.  Výborné výkony mu vyniesli miesto v All Stars tíme.

MS 2012: Jevgenij Malkin (🇷🇺): 10 zápasov, 11 gólov, 8 asistencií, 19 bodov
Pre Slovensko nezabudnuteľný strieborný šampionát v roku 2012 ovládla ruská zborná. Výraznou mierou sa na tom podieľal hviezdny útočník Pittsburghu Penguins. Strelil 11 gólov v 10 dueloch, stal sa najužitočnejším hráčom a najlepším útočníkom turnaja.

MS 2013: Petri Kontiola (🇫🇮): 10 zápasov, 8 gólov, 8 asistencií, 16 bodov
Petri Kontiola na MS 2013 zažiaril 16 bodmi v 10 dueloch. Fínom v štvrťfinále proti Slovensku (4:3) zabezpečil postup bilanciou 2+1, no v najdôležitejších súbojoch mu zvlhol pušný prach a strelecky sa už nepresadil. V semifinále a v súboji o bronz zaznamenal len jednu asistenciu a Fíni tak obsadili 4. priečku.

MS 2014: Viktor Tichonov (🇷🇺): 10 zápasov, 8 gólov, 8 asistencií, 16 bodov
Veľmi podobnú vyraďovaciu časť na MS v hokeji zažil o rok neskôr Viktor Tichonov. Zatiaľ čo v základnej časti žiaril, v záverečných troch stretnutiach na turnaji zaznamenal bilanciu 1+1. Tichonova ale v ofenzíve zastúpili spoluhráči a s ruskou zbornou sa radoval z titulu majstrov sveta.

Fantastický Kane s 20 bodmi

Zdroj: nhl.nbcsports.com

MS 2015: Jason Spezza (🇨🇦): 10 zápasov, 6 gólov, 8 asistencií, 14 bodov
Majstrovská sveta v hokeji 2015 sa uskutočnili v Česku, kde turnaj ovládli kanadskí hokejisti. V hviezdami nabitom kádri vyčnieval Jason Spezza, ktorému zisk 14 bodov v 10 dueloch stačil na štatút najproduktívnejšieho hráča.

MS 2016: Vadim Šipačov (🇷🇺): 10 zápasov, 6 gólov, 12 asistencií, 18 bodov
O rok neskôr sa ocenenie pre najproduktívnejšieho hráča turnaja vrátilo do Ruska. Vadim Šipačov pozbieral 18 kanadských bodov, no v najdôležitejšom súboji turnaja bodovo mlčal. Aj preto Rusi nezvládli semifinále proti Fínsku (1:3) a museli sa uspokojiť s bronzovými medailami, ktoré získali po výhre 7:2 nad USA. Šipačov sa na výhre podieľal gólom a asistenciou.

MS 2017: Artemi Panarin (🇷🇺): 9 zápasov, 4 góly, 13 asistencií, 17 bodov
V roku 2017 žiaril krajan Šipačova, Artemi Panarin. Agilný krídelník získal v deviatich dueloch 17 bodov. Métou Rusov bola najvyššia priečka, čo potvrdzovali aj v semifinále proti Kanade. Po dvoch tretinách vďaka dvom gólovým prihrávkam Panarina viedli 2:0. Po výbuchu v treťom dejstve a prehre 2:4 sa museli uspokojiť s bronzovými medailami, keď zdolali Fínsko 5:3.

MS 2018: Patrick Kane (🇺🇸): 10 zápasov, 8 gólov, 12 asistencií, 20 bodov 
Bronzová medaila prischla aj najproduktívnejšiemu hráčovi MS 2018. Držiteľ troch Stanley Cupov so Chicagom Blackhawks si na šampionáte držal fantastický priemer dvoch bodov na zápas. Ani jeho skvelá forma Američanov k titulu ale nepriviedla. Kane sa svojím výkonom postaral o bodovo 25. najlepší výkon v histórii MS v hokeji.

Nylanderová one-man show nestačila

MS 2019: William Nylander (🇸🇪): 8 zápasov, 5 gólov, 13 asistencií, 18 bodov
Jediným hokejistom v našom zozname, ktorý sa so svojou reprezentáciou neprebojoval ani do semifinále, no napriek tomu ovládol produktivitu, je Švéd William Nylander. Tri korunky v štvrťfinále podľahli neskoršiemu víťazovi z Fínska 4:5 po predĺžení a s turnajom sa predčasne rozlúčili. Nylanderových 18 bodov v 8 dueloch ale nedokázal prekonať žiadny hráč.

X (MS 2020 sa neuskutočnili) z dôvodu pandémie

MS 2021: Connor Brown (🇨🇦): 10 zápasov, 2 góly, 14 asistencií, 16 bodov
Vlani sa z honoru najproduktívnejšieho hráča MS radoval Connor Brown, ktorý Kanade vo finále proti Fínsku dopomohol k zisku zlatých medailí tromi asistenciami. Kanada zdolala Fínsko 3:2 po predĺžení a po nevýraznej základnej časti napokon oslavovala zisk titulu.

V minulosti žiarili aj Slováci

Slovensko sa od svojho pôsobenia v elitnej kategórii MS (od roku 1996) môže pýšiť tromi víťazmi produktivity. O prvé dva sa postaral legendárny kapitán Miroslav Šatan, ktorý ovládol produktivitu v rokoch 2000 a 2002.

K historicky prvej medaile doviedol Slovensko na MS 2000. V 9 stretnutiach strelil 10 gólov, na ďalšie 2 asistoval a s 12 kanadskými bodmi sa so slovenskou reprezentáciou radoval zo strieborných medailí.

O dva roky neskôr sa pod historický titul na svetovom šampionáte podpísal 13 kanadskými bodmi v deviatich vystúpeniach. Na MS 2002 zaznamenal 5 presných zásahov, asistoval na 8 gólov a stal sa najužitočnejším hráčom turnaja.

Vrchol v individuálnych výkonov Slovákov prišiel v roku 2003

Zdroj: hockeyslovakia.sk

Slovensko na MS 2003 obhajovalo zlaté medaily. Zo šampionátu si napokon odniesli bronz a trojlístok Žigmund Pálffy, Jozef Stümpel Ľubomír Višňovský v produktivite doslova dominovali.

👉 exkluzívny rozhovor s Ľubom Višňovským o šanciach našich hokejistov na MS vo Fínsku

Spolu obsadili prvé tri priečky kanadského bodovania. Pálffy (7+8) so Stümpelom (4+11) pozbierali v 9 súbojoch 15 kanadských bodov a fantasticky im sekundoval aj Višňovský, ktorý turnaj zakončil s 12 bodmi (4+8). Víťazom produktivity sa stal čerstvý 50-tnik, Žigmund Pálffy, vďaka vyššiemu počtu strelených gólov.

Kto bude žiariť v slovenskom drese na tohtoročných MS v hokeji je otázne, no všetko nasvedčuje tomu, že sa zo strany zverencov Craiga Ramsayho rozhodne máme na čo tešiť.

Odporúčame:
NHL v Prahe: Nashville Predators – San Jose Sharks (piatok al. sobota)
Darčeková poukážka – zájazd na Slovensko
Zájazdy do Kalifornie a Nevady
Zájazdy do Miami
Zájazdy do New Yorku